Tips om een koelkast te onderhouden

Verschillende apparaten in uw keuken hebben regelmatig een onderhoud nodig. Een van die toestellen is de koelkast. Op die manier houdt u niet enkel het energieverbruik in de hand, maar verhoogt u bovendien ook de hygiëne. Wij geven u alvast enkele tips om uw koelkast tiptop in orde te houden.

 

onderhoud koelkastEerder gaven we al tips voor het onderhoud van een dampkap, maar dat is echter niet het enige toestel dat onderhoud vraagt in de keuken. Ook de koelkast moet op tijd en stond gereinigd worden. In de koelkast worden namelijk verschillende etenswaren en dranken opgeslagen. Een goede hygiëne is dan ook een must.

Vooraleer u begint met het reinigen van uw koelkast, kan u best de stroomvoer van het toestel uitschakelen. Haal er vervolgens alle producten uit en controleer tegelijkertijd de producten op hun houdbaarheidsdatum. Neem daarna alle vakken, rekjes en leggers uit de ijskast. U doet er goed aan om de vakken waarin fruit of groenten hebben gelegen, in warm water met afwasmiddel te reinigen.

Daarna kan u best een emmer vullen met lauw water en een schoonmaakproduct. Daarbij is het aangewezen dat u aan de bovenzijde van uw koelkast begint en vervolgens naar beneden toe schoonmaakt.

Rubber
Een veel vergeten plaats is de deurrubber. Ook dat moet schoongemaakt worden. Om het rubber te reinigen kan u het open plooien en eventueel reinigen met een tandenborstel. Met wat kalkpoeder blijven de rubbers soepel.

Condensator
U doet er ook goed aan om de condensator, die zich achteraan uw ijskast bevindt, stofvrij te houden. Doet u dat niet, dan kan de lucht van het toestel niet circuleren en verbruikt de koelkast veel meer. Aangeraden is om met de stofzuiger of een zacht borsteltje het stof weg te halen.

Inschakelen
Vervolgens kan u de ijskast opnieuw inschakelen door het toestel te voorzien van stroomtoevoer. Van zodra uw koelkast de juiste temperatuur bereikt heeft, kan u alle producten er weer terug in plaatsen.

Bent u zelf op zoek naar een degelijke koelkast? Kom eens langs bij Keukens & Co en ontdek ons aanbod ijskasten.